Przejdź do treści

Pierzga

70,00 

Out of stock

SKU: 200 g Category:

Pierzga jest to mieszanka pyłku kwiatowego, nektaru, enzymów,  miodu i bakterii kwasu mlekowego, która jest składana i przechowywana w plastrach w postaci kiszonki.

Skład pierzgi różni się od składu pyłku pszczelego ze względu na dodane mleczko pszczele oraz procesy fermentacji, które zaszły w trakcie jej powstawania. Zawiera ona mniej białek, które są częściowo rozłożone do aminokwasów. Wzrasta za to zawartość cukrów oraz tłuszczy, w tym bardzo ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 oraz omega 6). Znajdziemy w niej sporo kwasu mlekowego, witamin (A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12) oraz minerałów (wapń, potas, sód, siarka, fosfor, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, kobalt).

Pierzga bywa nazywana najcenniejszym darem z ula – nie tylko ze względu na trudności w jej pozyskaniu, ale przede wszystkim z powodu jej właściwości. Wzmacnia ona i regeneruje organizm z powodu bardzo łatwej przyswajalności składników odżywczych. Poprawia odporność, pomaga w stanach osłabienia układu nerwowego (można ją stosować wspomagająco przy leczeniu objawów depresji). Działa odtruwająco na wątrobę, reguluje poziom cholesterolu (działa przeciwmiażdżycowo) oraz poprawia pracę układu pokarmowego. Powinni jednak uważać na nią diabetycy – z powodu zawartości cukrów prostych powinni kontrolować czy spożywanie pierzgi nie zwiększa u nich znacząco poziomu glukozy we krwi.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Pierzga”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *