Przejdź do treści

PYŁEK PSZCZELI

Skąd pochodzi pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli znany jest, choćby ze słyszenia, przez większość osób, a wykorzystywany głównie w kosmetyce oraz medycynie. Jest to pyłek kwiatowy, który zostaje przez pszczołę wyczesany z całego ciała, potem wymieszany z odrobiną nektaru i śliny, a następnie przenoszony do ula w formie spłaszczonych kulek (zwanych obnóżami) w tzw. koszyczkach na ich tylnych nogach. Żeby powstały 2 obnóża, pszczoła musi odwiedzić co najmniej 500 kwiatów!

Pyłek pszczeli zostaje pozyskany od pszczół jeszcze zanim wniosą go do ula – pszczelarze umieszczają przy wlotku specjalne przeszkody w formie kratek. Żeby przez nie przejść, pszczoła musi zrzucić obnóża, które są potem zbierane i suszone. Dobrzy pszczelarze wiedzą, że mogą zabrać pszczołom tylko niewielką część pyłku. Jest to pokarm, który jest im bardzo potrzebny i jest podstawą utrzymania w ulu zdrowych i energicznych osobników. Dzięki niemu rodzina pszczela może przetrwać okres jesienno-zimowy w dobrym stanie.

Jak wygląda pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy, który możemy kupić u pszczelarza, zawiera kuleczki w wielu różnych kolorach. Dzieje się tak, ponieważ pyłki rożnych roślin mają przeróżne barwy. Na przykład pyłek z mniszka lekarskiego jest pomarańczowy, z kasztanowca bordowy, z nawłoci żółty, z facelii niebieski, a z maku czarny!

Większość pyłków ma jednak barwy w różnych odcieniach żółtego, zahaczając o zielonkawe i lekko pomarańczowe. To, ile kolorów zobaczymy w słoiczku pyłku, zależy od tego jakie i jak różnorodne rośliny rosną w okolicy pasieki.

Zdrowotne właściwości

Pyłek ma bardzo bogate właściwości odżywcze, co powoduje, że znalazł się w gronie tzw. superfoods. 100 gram pyłku dostarcza do organizmu człowieka tyle aminokwasów co 7 jaj!

Można w nim znaleźć ponad 250 różnych substancji. Składa się on głównie z białek i aminokwasów, a przede wszystkim zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować, tylko musi dostarczyć je z pokarmem. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina, a także arginina i histydyna.

W dalszej kolejności pyłek pszczeli zawiera: cukry proste, lipidy, kwasy tłuszczowe (głównie te z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli m.in. omega 3 i omega 6), kwasy nukleinowe, enzymy, fosfolipidy, fitosterole i flawonoidy, a także bogactwo witamin (A, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C) i składników mineralnych (potas, sód, wapń, żelazo, krzem, cynk, fosfor, mangan, miedź, selen).

11 z 12 witamin z powyższego obrazka znajduje się w pyłku pszczelim!

Przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie

Te małe, pachnące kuleczki mają bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Spożywanie pyłku pszczelego wzmacnia odporność organizmu powodując wzrost poziomu limfocytów oraz gamma-globulin we krwi. Obniża również poziom cholesterolu działając przeciwmiażdżycowo i wzmacnia na układ krążenia zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Ma dobroczynny wpływ na skórę i pomaga w jej regeneracji np. po poparzeniu słonecznym. Można też stosować go jako produkt odczulający w przypadku kataru siennego – w takim wypadku należy zrobić kurację pyłkiem na około 6 tygodni przed rozpoczęciem pylenia. Trzeba jednak być przy tym bardzo ostrożnym, ponieważ przy silnej alergii mogą wystąpić niepożądane reakcje. Pyłek pszczeli można stosować zarówno w formie doustnej jak i w preparatach na skórę. Żeby zwiększyć wchłanialność prozdrowotnych substancji zawartych w pyłku, najlepiej jest wymoczyć go przez noc w wodzie o temperaturze poniżej 40 stopni i spożywać w formie rozpuszczonej. Takie działanie powoduje, że przyswajalność składników odżywczych z pyłku wzrasta z 10-15% aż do 60-80%. Samo mielenie pyłku nie zwiększy znacząco jego wchłanialności. Jeśli chcemy wzmocnić swoją odporność, na przykład przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego, najlepiej jest przeprowadzić jedną dłuższą kurację pyłkiem. Należy wtedy przez 2-3 miesiące codziennie wieczorem nastawiać pyłek w wodzie, a potem wypijać taki roztwór rano na czczo.

Ciekawostka

Ciekawostką jest, że pyłek ma duże właściwości adaptogenne, czyli pomaga organizmowi człowieka przystosować się do nowych, trudnych warunków środowiska, więc przydaje się np. alpinistom w trakcie przygotowań do wypraw.

Wiele sposobów wykorzystania

Pyłek można dodawać do potraw, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą. Jedna łyżka pyłku zawiera około 26kcal, dlatego bez obaw możemy jeść go nawet podczas diety odchudzającej. Dobrze smakuje na przykład z jogurtem i musli albo jako składnik zdrowych batoników na bazie daktyli i orzechów.Dorośli mogą jeść porcję wielkości 2 łyżek pyłku dziennie, natomiast dzieci (powyżej 3 roku życia) od
1 do 4 łyżeczek w zależności od wieku.

Ma dobroczynny wpływ na skórę i pomaga w jej regeneracji np. po poparzeniu słonecznym. Można też stosować go jako produkt odczulający w przypadku kataru siennego – w takim wypadku należy zrobić kurację pyłkiem na około 6 tygodni przed rozpoczęciem pylenia. Trzeba jednak być przy tym bardzo ostrożnym, ponieważ przy silnej alergii mogą wystąpić niepożądane reakcje.

Pyłek pszczeli można stosować zarówno w formie doustnej jak i w preparatach na skórę. Żeby zwiększyć wchłanialność prozdrowotnych substancji zawartych w pyłku, najlepiej jest wymoczyć go przez noc w wodzie o temperaturze poniżej 40 stopni i spożywać w formie rozpuszczonej.

Takie działanie powoduje, że przyswajalność składników odżywczych z pyłku wzrasta z 10-15% aż do 60-80%. Samo mielenie pyłku nie zwiększy znacząco jego wchłanialności.

Jeśli chcemy wzmocnić swoją odporność, na przykład przed rozpoczęciem sezonu jesienno-zimowego, najlepiej jest przeprowadzić jedną dłuższą kurację pyłkiem. Należy wtedy przez 2-3 miesiące codziennie wieczorem nastawiać pyłek w wodzie, a potem wypijać taki roztwór rano na czczo.

Ciekawostką jest, że pyłek ma duże właściwości adaptogenne, czyli pomaga organizmowi człowieka przystosować się do nowych, trudnych warunków środowiska, więc przydaje się np. alpinistom w trakcie przygotowań do wypraw.

Zapamiętaj

Należy pamiętać, że pyłek jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Najlepiej więc przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze 5 stopni Celsjusza, czyli w lodówce.

Chcesz mieć nasze produkty w swojej ofercie?

Z dumą sprzedajemy swoje produkty do restauracji, sklepów spożywczych oraz galerii handlowych. Przygotowujemy również zestawy prezentowe na różne okazje które dostosowywane są do potrzeb klientów.